Studii de fezabilitate

Studiul de fezabilitate este o analiza a viabilitatii unei idei de proiect. Toate activitatile studiului sunt directionate catre obtinerea raspunsului la intrebarea “putem investi in aceasta idee de afaceri, in acest proiect?”

Studiile de fezabilitate pot fi folosite pentru multe tipuri de afaceri, de proiecte, dar in special pentru afaceri si proiecte ce implica investitii mari si un anumit risc. Determinarea punctelor slabe sau a imposibilitatii de derulare a afacerii sau a proiectului, duce la economii de timp, bani si scuteste beneficiarul de probleme ulterioare.

Un studiu de fezabilitate precede dezvoltarea tehnica si punerea in aplicare a unui proiect, fiind o evaluare a impactului potential al unei propuneri de proiect.

Prin analiza tehnica si economica a solutiilor posibil de aplicat se poate pune in balanta investitia alaturi de cheltuielile de exploatare ale acestor solutii. In urma analizei trebuie sa rezulte solutia optima din punct de vedere al investitiei, costuri de exploatare, avantaje, dezavantaje pe termen scurt, mediu si lung.

Urmatorul pas este decizia beneficiarului de a investi in solutia optima si dezvoltarea proiectului pana la detalii de executie.

studiu de fezabilitate