Legislatia auditului energetic

Pretul crescand al combustibililor fosili, epuizarea resurselor naturale, situatia economica la nivelul tarii care trebuie sa importe petrol si gaze naturale, presiunea asupra bugetului familiilor, fenomenul de sera planetar care a luat proportii ingrijoratoare, racordarea la masurile adoptate de Uniunea Europeana, situeaza eficientizarea energetica a cladirilor civile in centrul preocuparilor guvernamentale.

Incepand din 1 ianuarie 2007 a intrat in vigoare Legea nr. 372/2005, privind performanta energetica a cladirilor, lege ce reprezinta transpunerea Directivei nr. 2002/91/CE privind performanta energetica a cladirilor, iar la data de 21 februarie 2007 a intrat in vigoare Ordinul nr. 157/2007 din 01/02/2007 al Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, act ce reglementeaza tehnic metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor.

Conform art.12 din aceasta lege: pentru categoriile de cladiri care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului/ proprietarului si se cuprinde in documentatia pentru receptia la terminarea lucrarilor, totodata art. 13 prevede:

“Certificatul de performanta energetica a cladirii se elaboreaza cu respectarea legislatiei in vigoare pentru cladirile prevazute la articolul 7 (locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert si alte tipuri de cladiri consumatoare) care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate”.

Deci fiecare proprietar de locuinta, daca doreste sa vanda sau sa inchirieze locuinta, va trebui sa prezinte un certificat de performanta energetica a cladirii.

Acest certificat contine detalii legate de calitatea energetica a cladirii, care ne ajuta sa calculam costurile viitoare de intretinere. Cine isi cumpara o casa sau isi inchiriaza un apartament are dreptul de a se documenta despre calitatea termica a acesteia.

Certificatul de performanta energetica a cladirii este eliberat de catre un auditor energetic atestat, in urma unei expertize energetice si este valabil zece ani de la data emiterii.

Prin Programul National de Reabilitare Termica a Cladirilor de Locuit, Guvernul Romaniei a stabilit un cadru legislativ care sa incurajeze, sa faciliteze si sa ajute in mod direct investitiile in reabilitarea termica a cladirilor.

Baza legislativa:

  • Legea 372/2005 – privind performanta energetica a cladirilor publicata in M.O. partea I nr.1144 din 19.12.2005, intrata in vigoare pe 01.01.2007.
  • Ordinul nr. 691 din 10.08.2007 – pentru aprobarea normelor metodologice privind performanta energetica a cladirilor publicata in M.O. partea I nr. 695 din 12.10.2007.
  • Legea nr. 199/2000 – “Legea eficientei energetice” privind utilizarea eficienta a energiei.
  • Ordonanta Guvernului Romaniei. nr. 29/2000 – privind reabilitarea termica a fondului construit existent si stimularea economisirii energiei termice (in acord cu prevederile Protocolului de la Kyoto).
  • Ordonanta Guvernului Romaniei nr. 174/2002 – privind instituirea de masuri speciale pentru reabilitarea termica a unei cladiri de locuit multietajate.
  • Ordonanta de Urgenta 18/2009 – privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.