Audit energetic

Auditul energetic al cladirilor este studiul prin care se stabilesc tehnic si economic solutiile de reabilitare si modernizare termoenergetica a cladirii pe baza rezultatelor termice si energetice a cladirii.

Pasii necesari realizarii auditului energetic pentru o cladire sunt urmatorii:

audit energetic1. Efectuarea analizei termice si energetice – in cadrul acestei analize se folosesc urmatoarele echipamente:

– Camera de termoviziune – identifica anomaliile si punctele slabe din punct de vedere termic ale cladirii si in egala masura ajuta la mentenanta si monitorizarea cladirii inainte si dupa reabilitare. Cu camera de termoviziune se pot identifica pierderile de energie termica si ajuta la evitarea costurilor mari legate de incalzirea locuintei. Identificarea suprafetelor umede, localizarea rapida a zonelor cu risc ridicat la aparitia mucegaiului este o caracteristica unica in termografia cladirilor.

– Dispozitiv pentru masurarea si verificarea etanseitatii anvelopei cladirii – nivelul de etanseitate al anvelopei cladirii este o conditie necesara pentru realizarea unor standarde energetice optime atat pentru cladirile noi cat si pentru cladirile existente.

2. Elaborarea Certificatului de Performanţă Energetică a imobilului:

3. Realizarea auditului energetic:

Auditul energetic al unei cladiri

“Prima casa”, conditionata de certificatul energetic.

OUG 114/23.12.2009 aparuta in M.O. 919/29.12.2009 la Art. XV prevede amanarea obligativitatii certificatelor de performanta energetica in cazul vanzarii sau inchirierii locuintelor unifamiliale sau a apartamentelor pana la data de 01.01.2011.

Informatii utile

Ce este Certificatul Energetic al unei cladiri?

Certificatul de Performanţa Energetica este un document scris prin care se declara si se certifica, intr-o forma sintetica unitara, performanţa energetica a cladirii, detaliindu-se principalele caracteristici termice si energetice ale construcţiei si instalaţiilor aferente acesteia, rezultate din analiza termica si energetica.

De ce este nevoie de Certificatul de Performanta Energetica?

Pornind de la caracteristicile reale ale sistemului constructie – instalatii aferente, Certificatul Energetic incadreaza cladirea in clase de performanta energetica si de mediu si acorda totodata locuintei o nota energetica care ofera cumparatorului informatii privind consumul real de energie, deci la cat se ridica cheltuielile lunare de intretinere si cati bani va avea de cheltuit pentru a aduce casa la parametri optimi.

Certificatul Energetic va duce la determinarea mai corecta a pretului locuintei in sensul ca, pretul caselor cu o nota energetica mai mare va creste intrucat sunt mai usor de intretinut, in detrimentul celor cu o eficienta energetica redusa. Astfel la cumparare clientul va decide daca va alege o cladire da clasa A, eficienta energetic, sau o cladire de clasa E cu o eficienta redusa.

Care sunt clasele de performanta energetica dupa care se clasifica cladirile si notele care se acorda?

In functie de performana energetica avuta cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie.

Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

Cine intocmeste Certificatul de performanta energetica si cat timp este valabil?

Atat Certificatul de Performanţa Energetica cat si Auditul Energetic al cladirii este intocmit de catre auditori energetici pentru cladiri autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei si este valabil 10 ani.

De ce sa investim in reabilitarea termica a locuintei?

Prin reabilitarea termica obtinem:

  • reducerea cheltuielilor de intretinere, pentru plata energiei termice, datorita scaderii importante a pierderilor de caldura si prin aceasta a consumului;
  • imbunatatirea conditiilor de confort in casa dumneavoastra;
  • cresterea valorii locuintei Dvs. pe piata imobiliara, in situatia in care doriti sa o vindeti;
  • reducerea emisiilor de noxe si deci un mediu mai curat.

Cat costa reabilitarea termica a unui apartament standard cu 3 camere?

Costurile reabilitarii depind de foarte multi factori, care contribuie la cresterea sau scaderea facturii totale pentru reabilitare. Materialele din care a fost construit blocul, modul cum au fost intretinute instalatiile, reparatiile efectuate, amploarea lucrarilor de reabilitare solicitate de catre beneficiari, sint citiva dintre factorii care contribuie la factura totala. Costurile reabilitarii nu pot fi estimate decit de catre specialisti, auditori energetici pentru cladiri, in urma auditului energetic si analizei economice a masurilor de reabilitare energetica a cladirii analizate.

Ce economii se pot obtine prin reabilitarea termica a blocului in care locuim?

Masuratorile efectuate la cladirile pilot, arata o scadere a consumului de energie termica cu pina la 60%. Altfel spus daca o cladire avea un consum de energie termica, in lunile de virf, de 50 Gcal, consumul de energie termica al aceleiasi cladiri, dupa reabilitare, in aceeiasi luna si in conditii de temperatura similara, poata sa scada la 20 Gcal.


Pentru a va informa despre normele legale, va rugam sa consultati pagina despre Legislatia auditului energetic.